Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Kάτω από το 2% εκτιμάται οτι θα διαμορφωθεί η διακύμανση του spread των ελληνικών ομολόγων στη νέα χρόνια, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Private Banking της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Το τέλος του 2010 μας βρίσκει σε ένα ενδιαφέρον σταυροδρόμι όσο αφορά τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Τα περασμένα 2 χρόνια είδαμε κορυφαίους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς να κλονίζονται υπό το βάρος μοχλευμένων επενδυτικών θέσεων σε πολύπλοκα  προϊόντα, τις κυβερνήσεις των κρατών να παρεμβαίνουν με σημαντικά πακέτα ενίσχυσης των τραπεζικών συστημάτων και συντονισμένα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Federal Reserve , την Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και Kεντρικές Τράπεζες αρκετών άλλων χωρών να προσφέρουν άφθονη ρευστότητα στο σύστημα για την αποφυγή κάποιας γενικευμένης κατάρρευσης.

Τώρα, στα τέλη του 2009 έχουμε δει σημάδια ανάκαμψης στις μεγάλες Ευρωπαϊκές οικονομίες , στην οικονομία της Αμερικής ,  στις οικονομίες της παραγωγικής ατμομηχανής του κόσμου  δηλαδή της Ασίας , και τις λοιπές αναπτυσσόμενες οικονομίες που μας εξέπληξαν θετικά με την ανθεκτικότητα που επέδειξαν σ’ αυτό το οικονομικό σοκ. 

Οι κυβερνήσεις αλλά και οι κεντρικές τράπεζες τώρα αναλογίζονται την επίδραση των μέχρι τώρα ενεργειών τους και την  επίδραση στις πληθωριστικές πιέσεις που μια τόσο έντονη δημοσιονομική παρέμβαση αλλά και προσφορά χρήματος μπορεί απότομα να φέρει στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Η ανάπτυξη το 2009 ήταν αρνητική για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων χωρών (πχ Αμερική -2,5%, Ευρώπη -3,8%, Ιαπωνία +0,5%, Αγγλία -4,6%).  Όμως το 2010 αυτή η ανάπτυξη ανταποκρινόμενη στη δημοσιονομική ώθηση αλλά και την τεράστια προσφορά ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να είναι σημαντικά θετική (Αμερική +2,9%, Ευρώπη +1,6%, Ιαπωνία +1,6%, Αγγλία +1,7%).  Ταυτόχρονα οι τιμές των πρώτων υλών, των μετάλλων και ιδίως του χρυσού έχουν δείξει ότι το επενδυτικό κοινό δίνει μια όχι ευκαταφρόνητη πιθανότητα στην αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων μέσα στο 2010.

Ένας τρίτος παράγων που θα επηρεάσει τις αγορές είναι η μαζική κίνηση πολλών τραπεζών στην άντληση μακροχρόνιας ρευστότητας αλλά και ιδίων κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές για να ξεπληρώσουν την κρατική ενίσχυση αλλά και να χρηματοδοτήσουν την οργανική τους ανάπτυξη. Έχουμε λοιπόν δύο αντικρουόμενες τάσεις, αφ’ ενός την διεθνή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και αφ’ ετέρου την πίεση στις αγορές που θα προέλθει από τις επικείμενες αντλήσεις ρευστότητας αλλά και κεφαλαίων από την πλειονότητα των τραπεζών και επιχειρήσεων διεθνώς.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω αναμένεται να αυξηθούν οι αποδόσεις των κρατικών πολυετών ομολόγων διεθνώς  (πχ. στην Αμερική από 3,5% σε 4,5-5,5%, στην Γερμανία από 3,14% σε 4-4,5%). Όμως αυτό που θα κρατήσει το κόστος του χρήματος ψηλά διεθνώς είναι ότι τράπεζες και εταιρείες θα αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια κρατώντας την διαφορά του κόστους δανεισμού τους έναντι των κρατικών ομολόγων (credit spread ) στα ίδια υψηλά ή και υψηλότερα επίπεδα από τώρα. Όσον αφορά την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου η έντονη ανησυχία  των διεθνών αγορών λόγω του μεγέθους του  δημοσιονομικού ελλείμματος  και οι αντίστοιχες υποβαθμίσεις του ελληνικού χρέους στο τελευταίο δίμηνο  αύξησαν τις αποδόσεις των ελληνικών 10-ετών ομολόγων κατά 1,2% στο 5,76%. 

Η εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης  μετά την αποφασιστική λήψη μέτρων εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου δείχνει να έχει αντιστρέψει το κλίμα καθώς το spread των Ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών που εκτινάχθηκε σε ένα σημείο στο 3% έχει πλέον υποχωρήσει στο 2,39% και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι  βλέπουν  πλέον θετικά τους  ελληνικούς τίτλους για επένδυση. Ταυτόχρονα αναλύσεις και εκτιμήσεις για την διακύμανση του spread μέσα 2010 το βλέπουν κάτω από το 2%. Αυτό θα βοηθήσει την χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. 

 

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ