Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί θετικά κατά το 2010 ξεπερνώντας σε απόδοση τα ξένα χρηματιστήρια, διατυπώνει ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος , Διευθυντής Τμήματος Ανάλυσης της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ και Πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών, σε συνέντευξή του στο in.gr. Προβλέπει σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

Συνέντευξη στον Θανάση Κουκάκη

 

 

ΕΡ : Ελληνικό χρηματιστήριο. Πως θα κινηθεί στο προσεχές διάστημα; Θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση ;

ΑΠ : Εκτιμούμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί θετικά κατά το 2010 ξεπερνώντας σε απόδοση τα ξένα χρηματιστήρια, όμως βραχυπρόθεσμα θα συνεχιστούν για λίγο οι πιέσεις σε τραπεζικούς τίτλους, που θα επανεμφανιστούν κατά τον Απρίλιο, λόγω της κερδοσκοπίας που παρατηρείται από ξένους επενδυτές με αφορμή την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Γενικά το 2010 αναμένουμε σημαντική άνοδο του Ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, με προεξέχουσα την Αμερικάνικη είναι σε φάση μακροχρόνιας ανόδου. Ενώ όμως το 2009 διακρίνονταν από την πρώτη φάση ανάκαμψης των χρηματιστηριακών τιμών και την επικέντρωση ενδιαφέροντος σε τράπεζες και εταιρίες εμπορίου, το 2010 αναμένεται να διακρίνεται από επέκταση του ενδιαφέροντος σε εταιρίες βασικής βιομηχανίας, ορυχείων και ενέργειας, διότι παγκοσμίως :

Α. οι κεντρικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τις μειώσεις των βασικών επιτοκίων.

Β. οι τιμές στρατηγικών υλών θα αρχίσουν να ανεβαίνουν λόγω ζήτησης κάτι που κάνει τις τοποθετήσεις σε βιομηχανικές εταιρίες σταδιακά όλο και πιο ελκυστικές.

Γ. Οι πωλήσεις κατοικιών έκαναν τα χαμηλά και αρχίζουν να ανακάμπτουν στις ΗΠΑ.

Δ. Υπάρχει περιορισμένη αύξηση ανεργίας στις ΗΠΑ και αρχίζει να υπάρχει αύξηση ωρών εργασίας.

Είναι οξύμωρο ότι αυτή η χρηματιστηριακή ανάκαμψη θα συμβεί ενώ στην Ελληνική οικονομία θα υπάρχει έντονη κρίση. Στην Ελλάδα, οι οικοδομικές άδειες μάλλον θα δουν πάτο στο πρώτο τρίμηνο του 2010 και η  ανεργία θα αυξηθεί επιπλέον 1%-1,5% και θα αρχίσει να μειώνεται όχι νωρίτερα από το τέλος του 2010, ενώ η οικοδομή θα ανακάμψει στο τέλος του 2010 επηρεάζοντας θετικά απασχόληση και ΑΕΠ. 


ΕΡ : Πώς θα εξελιχθεί η κερδοφορία των εισηγμένων το 2010; Ποιοί παράγοντες θα την επηρεάσουν;

ΑΠ : Η κερδοφορία των εισηγμένων θα είναι αρνητική κατά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και των προβλημάτων στην αγορά ομολόγων, αλλά θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση και ισχυρή ανάπτυξη κερδών κατά το δεύτερο εξάμηνο, τραπεζών και εμποροβιομηχανικών εταιριών. Συνολικά τα κέρδη των εταιριών στην Ελλάδα θα αυξηθούν, διότι θα υπάρξει μείωση ή σταθεροποίηση εργατικού κόστους. Κατά το 2010, μέγαλη αύξηση κερδών παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα θα υπάρχει σε εταιρίες  Βαριάς Βιομηχανίας (Βιομηχανικές Εταιρίες, Αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρίες παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών  εταιρίες παραγωγής Ηλεκτρικών αγαθών).

Μειωμένα αναμένεται να είναι τα κέρδη των εταιριών στον κλάδο διύλισης πετρελαίου, αλλά ο κλάδος αυτός θα έχει μεγάλη ανάπτυξη κερδών από το τέλος του έτους τραβώντας ξανά το ενδιαφέρον. Οι μεταλλουργικές θα έχουν συνολικά μείωση κερδών στο έτος, αλλά μεγάλη αύξηση κερδών το 2011, που θα επιτρέψει μεγάλη άνοδο τιμών στις μετοχές τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Οι Εταιρίες χονδρεμπορίου θα έχουν χαμηλότερη αύξηση κερδών από εκείνες του Λιανεμπορίου, ενώ οι εταιρίες Τροφίμου χαμηλότερη και από εκείνων των εταιριών χονδρεμπορίου.

Για τις Τράπεζες θα περιμέναμε «κοιλιά» στην  ανάπτυξη κερδών στο πρώτο εξάμηνο του έτους (ζημιές από κρατικά ομόλογα, ζημίες  από αγοραπωλησίες σε commodities), μεγάλη ανάπτυξη κερδών από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά. Ομοιόμορφη , κοντά στο 15%  θα είναι η ανάπτυξη κερδών των μη χρηματοοικονομικών εταιριών.


ΕΡ : Πώς εκτιμάτε την κατάσταση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και ποιές οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα ;

ΑΠ : Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, παρά τις αδυναμίες του, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πέρσυ, ιδιαίτερα μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και την ενίσχυση των Τραπεζών από το κράτος που προηγήθηκαν κατά τους προηγούμενους 18 μήνες. Κατά το πρώτο τρίμηνο, πάντως, αναμένεται οριακή ανάπτυξη δανείων (λόγω κρίσης) και ζημίες από αποτιμήσεις ομολόγων, που ήδη τιμολογούνται στις τιμές μετοχών των Τραπεζών. Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, αναμένεται σημαντική βελτίωση, και καθώς η Ελληνική οικονομία θα εισέρχεται σε ανάκαμψη κατά το  δεύτερο εξάμηνο, και θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς ομολόγων , λόγω της υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής κυβέρνησης.


ΕΡ : Κατά πόσο η υποβαθμισμένη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επηρεάζει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών;

ΑΠ : Δυστυχώς στην Ελλάδα, η αλλαγή κυβέρνησης άργησε να συνοδευτεί από ένα συμπαγές πακέτο αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, κάτι που πλέον αρχίζει να έχει μεγάλες συνέπειες στο κόστος δανεισμού της χώρας και των εταιριών, ιδιαίτερα τραπεζών, καθώς το επασφάλιστρο κινδύνου (spread) των δεκαετούς διάρκειας ομολόγων του δημοσίου έναντι των Γερμανικών κατά το τελευταίο δίμηνο αυξήθηκε σημαντικά. 

Να σημειωθεί εδώ, ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα χρήσης του λεγόμενου αποτελέσματος χιονόμπαλας(snowball effect), δηλαδή να μειώνει το χρέος ως αποτέλεσμα του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο δανεισμού, διότι απλά το ΑΕΠ θα μειωθεί τόσο το 2009 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ επίσης το ετήσιο κρατικό έλλειμμα κατά το 2009 φαίνεται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένο.   Επειδή οι Τράπεζες δεν δύνανται να δανείζονται με καλύτερους όρους από το κράτος στο οποίο εδράζονται, θα περιμέναμε τα κέρδη των Τραπεζών και τα Ίδια Κεφάλαια να επηρεαστούν άμεσα από την εξέλιξη αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών επηρεάζονται αρνητικά από την πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων (όσο αυξάνεται το spread και τα επιτόκια νέων εκδόσεων ομολόγων , πέφτει η αξία των υπαρχόντων ομολόγων), όμως και τα επιτοκιακά περιθώρια κέρδους (NIM) των τραπεζών επηρεάζονται αρνητικά από την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, διότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του κράτους οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων-προθεσμίας, και είναι δύσκολη η αυτόματη μετακύλιση του κόστους στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες. Εν ολίγοις, το πρώτο τρίμηνο θα είναι δύσκολο για τις Τράπεζες, αλλά η κατάσταση κερδοφορίας των τραπεζών θα βελτιωθεί εντυπωσιακά στα τρίμηνα που ακολουθούν, εφόσον η υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελληνικής κυβέρνησης υλοποιηθεί με επιτυχία.

Εκτιμούμε ότι τελικά το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελληνικής κυβέρνησης θα υλοποιηθεί με επιτυχία, διότι είναι γενικά συμπαγές και υλοποιήσιμο.

 


 

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ