Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Ρόμπι Μπουρλάς (Public): Συνεργασία με την Amazon, νέα καταστήματα και στο βάθος... Kindle

Ρόμπι Μπουρλάς (Public): Συνεργασία με την Amazon, νέα καταστήματα και στο βάθος... Kindle Ο διευθύνων σύμβουλος της Public, κ. Ρόμπι Μπουρλάς φιλοδοξεί να προσεγγίσει 6 εκατομμύρια ελληνόφωνους αναγνώστες σε 37 χώρες του κόσμου χάρη στη συνεργασία με την Amazon

«Άνοιγμα» σε μια αγορά  6 εκατομμυρίων ελληνόφωνων καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο έκανε η Public, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με την Amazon. Χάρη σε αυτή, 50.000 τίτλοι ελληνικών βιβλίων και πολλές χιλιάδες CD και DVD Ελλήνων δημιουργών είναι πλέον διαθέσιμα σε 37 χώρες. Μιλώντας στο in.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της Public, κ. Ρόμπι Μπουρλάς παρουσιάζει τους στόχους της εταιρεία από τη συνεργασία με την Amazon αλλά και τα σχέδια για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, σε ένα χρόνο από σήμερα, η εταιρεία φιλοδοξεί να έχει ικανοποιήσει 50.000 πελάτες εκτός Ελλάδος, κάνοντας τζίρο 1 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Amazon, ώστε να είναι η πρώτη που θα φέρει τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle στην Ελλάδα.

Όσο για την εγχώρια ανάπτυξη, ήδη η Public έχει τριπλασιάσει το δίκτυο των καταστημάτων της μέσα σε ένα χρόνο, φτάνοντας τα 30, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 φιλοδοξεί να αριθμεί 50 σημεία πώλησης.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα της συνεργασίας με την Amazon και πώς έγινε πράξη;

 

Η ιδέα ξεκίνησε από έναν «απόφοιτο» της Public, ο οποίος ήταν διευθυντής καταστήματος στο κατάστημα Public του Συντάγματος και τώρα είναι στέλεχος της Amazon στο Λουξεμβούργο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έψαχνε βιβλία και DVD για τον εαυτό του και την οικογένεια του και –όταν δεν τα βρήκε στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Amazon- διερωτήθηκε «γιατί δεν τα προσφέρουμε μέσω της Amazon σε ολόκληρο τον κόσμο».  Τρεις μήνες αργότερα, η υπηρεσία είναι σε λειτουργία. Και είναι η πρώτη φορά που η Amazon ασχολήθηκε και συνεργάζεται με μια ελληνική εταιρεία.

 

Τι προσδοκάτε από αυτή τη συνεργασία;

 

Σε ένα χρόνο από τώρα, θα ήθελα μέσω της συνεργασίας αυτής να πραγματοποιήσουμε τζίρο ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το νούμερο δεν φαντάζει μεγάλο, αλλά είναι σημαντικό, αλλά με ενδιαφέρει το ποσό αυτό να μεταφράζεται σε 50.000 παραγγελίες, δηλαδή 50.000 άτομα να μπορούν να διαβάζουν ελληνικά βιβλία και να ακούν CD ή DVD. Στόχος μας είναι να γίνει μια μαζική υπηρεσία. Εντούτοις, δεν είναι εύκολο να πας σε 37 χώρες και να προσφέρεις περιεχόμενο σε 50.000 τίτλους. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα και πιστεύω ότι κανείς άλλος δεν θα καταφέρει να το κάνει, μια και απαιτεί υποδομές και επενδύσεις που μπορεί να έχει μόνο μια μεγάλη εταιρεία.

 

Τι κερδίζουν οι εγχώριοι δημιουργοί από τη συνεργασία αυτή;

Οποιοσδήποτε εγχώριος δημιουργός συνεργάζεται με τα Public και το προϊόν του υπάρχει έστω και σε ένα αντίτυπο στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας, αυτόματα εντάσσεται στη συνεργασία με το Amazon. Αν πάλι το έργο δεν υπάρχει σε απόθεμα, μπορεί να εκτυπώσει εκ νέου λίγα κομμάτια, ώστε τα προϊόντα να διατίθενται και εκτός Ελλάδος.

 

Γιατί αποφασίσατε να απευθυνθείτε στους Έλληνες του εξωτερικού;

Προσωπικά θεωρώ ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να διαβάσουν βιβλία σε σχέση με όσους μένουν στη χώρα, καθώς θέλουν να διατηρήσουν την επαφή τους με τη γλώσσα. Και δεν διαβάζουν μόνο τα best seller, αλλά και κλασικά βιβλία, ενώ είναι «ψαγμένοι» και στο θέμα της μουσικής. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί που έρχονται στην Ελλάδα και γεμίζουν τη βαλίτσα τους με βιβλία, τα οποία είναι και ιδιαίτερα βαριά…

 

Πώς είναι η εικόνα της αγοράς του βιβλίου στην Ελλάδα;

 Η εγχώρια αγορά στο βιβλίο είναι πτωτική, περίπου 20% σε ετήσια βάση και αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της προσφοράς. Πρόσφατα έκλεισαν δύο ιστορικά βιβλία της Αθήνας, ενώ και στην επαρχία τα βιβλιοπωλεία κλείνουν ή μετατρέπονται σε χαρτοπωλεία και έτσι η προσφορά ανά την Ελλάδα έχει μειωθεί. Εμείς ως Public έχουμε τριπλασιάσει το δίκτυο των καταστημάτων μας μέσα σε ένα χρόνο και έχουμε θέσει ως στόχο τα 50 καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε νομό. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το αναγνωστικό κοινό. Δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε μερίδιο από το τοπικό βιβλιοπωλείο, αλλά οι άνθρωποι να διαβάζουν περισσότερο και να αυξηθεί η πίτα.

 

Οι πωλήσεις smartphones και tablets έχουν εκτιναχθεί. Αυξάνονται αντίστοιχα και οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων;

 

Δυστυχώς το e-book ψηφιοποιείται πιο ακριβά και πιο δύσκολα σε σχέση με τη μουσική. Ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι ο δημιουργός, ενώ το κόστος για να γίνει σωστή και ποιοτική ψηφιοποίηση σε μορφή e-book είναι μεγάλο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε ψηφιακά βιβλία και εκεί έγκειται το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των e-books να μην αυξάνονται αντίστοιχα.

 

Η συνεργασία με την Amazon σημαίνει ότι θα επεκταθείτε και στα ηλεκτρονικά βιβλία;

 

Αναζητούμε συνεργασίες με όλους τους μεγάλους παίχτες των e-book και ήδη έχουμε διερευνήσει το ενδεχόμενο να διαθέσουμε το Kindle στην Ελλάδα, όπως εξάλλου εξετάζουμε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Barnes and Nobles. Λόγω της υπάρχουσας συνεργασίας με την Amazon είναι αρκετά πιθανό να φέρουμε το Kindle και αν συμβεί αυτό οι εγχώριοι εκδότες θα πιεστούν λόγω της υψηλής ζήτησης, ώστε να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση περισσότερων βιβλίων. Δεν μπορούμε όμως να πιέσουμε τους εκδότες να ψηφιοποιήσουν περισσότερα βιβλία, ούτε μας επιτρέπεται να το κάνουμε μόνοι μας.

 

Ποιά είναι τα πιο δημοφιλή βιβλία που διαβάζει ο κόσμος το καλοκαίρι;

 

Λογοτεχνία. Είναι ανέκαθεν η πιο σημαντική κατηγορία και γνωρίζει σημαντική αύξηση κάθε καλοκαίρι. Το χειμώνα για παράδειγμα, παρατηρούμε μια αύξηση στα βιβλία μαγειρικής, μια και ο κόσμος μένει περισσότερο στο σπίτι του και ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την έξοδο του. Το καλοκαίρι βλέπουμε αύξηση προφανώς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, όμως η μερίδα του λέοντος ανήκει στη λογοτεχνία, τόσο την Ελληνική όσο και τη μεταφρασμένη.

 

in.gr
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ