Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Παραμένει η νευρικότητα στις αγορές. Συνέντευξη του κ.Άρη Ξενόφου, προέδρου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και διευθύντος συμβούλου της EFG ΑΕΔΑΚ

Η χρηματοπιστωτική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τις διεθνείς χρηματιστηριακές εξελίξεις, με τις αγορές να αναμένουν την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων που θα δώσουν το στίγμα των προσδοκιών. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολουθεί τα ξένα χρηματιστήρια, όπως επισημαίνει στην συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr ο κ.Άρης Ξενόφος, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και διευθύνων σύμβουλος της EFG ΑΕΔΑΚ, ενώ οι εγχώριες εξελίξεις μπορεί και να την διαφοροποιήσουν ως ένα βαθμό. Το χρηματιστηριακό περιβάλλον αλλά και οι συνεχείς εκροές μετατοπίζουν τον ανταγωνισμό της επαγγελματικής διαχείρισης στη λειτουργία προϊόντων στοχευμένης απόδοσης ή προστασίας κεφαλαίου ενώ ενδέχεται να οδηγήσουν και στην επαναξιολόγηση των συνεργιών μεταξύ των ΑΕΔΑΚ.

Συνέντευξη στην Τζούλη Ν.Καλημέρη

Πως σχολιάζετε την σημερινή κατάσταση στις διεθνείς αγορές;

Οι αγορές αυτή την περίοδο αφομοιώνουν αρκετά από τα στοιχεία που δημοσιευθήκαν το πρώτο εξάμηνο, όπως είναι οι διαγραφές χρεών των τραπεζών, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης καθώς και οι αναθεωρήσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για την τρέχουσα χρήση. Ταυτόχρονα αναμένουν μικροοικονομικές και μακροοικονομικές ανακοινώσεις που θα επιτρέψουν στην διαμόρφωση μιας ποιο ξεκάθαρης εικόνας σχετικά με την φάση της κρίσης που διανύουμε.

Αρκετοί πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης έχει περάσει και οι ανακοινώσεις στο τέλος του δεύτερου τριμήνου θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα για τις προσδοκίες, με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό να δίνουν το βασικό στίγμα στο παζλ των εκτιμήσεων. Ενδεικτικό της νευρικότητας  των αγορών είναι η σημαντική διόρθωση της αμερικάνικης αγοράς στο τέλος της εβδομάδος με το πετρέλαιο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα  μέσα σε λίγες ώρες.

Πως επηρεάζεται από την διεθνή κρίση το ελληνικό  χρηματιστήριο;

Εύλογο είναι να επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα, δεδομένης της παρουσίας και των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά,με το Ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο, να εμφανίζει από τις αρχές του έτους μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τα χρηματιστήρια της Κεντρικής Ευρώπης. Θεωρώ ότι το ΧΑ  θα συνεχίσει να ακολουθεί τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, αν και εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις (π.χ. ΟΤΕ και ΟΛΠ), μπορεί  να δώσουν ένα τόνο διαφορετικότητας. Η νευρικότητα θα παραμένει και η κίνηση του εκτιμάται να περιοριστεί σε ένα εύρος τιμών.

Ποια είναι η επενδυτική συμπεριφορά  των θεσμικών επενδυτών ;

Σε αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαφοροποίησης της στρατηγικής που έχουν διαγράψει από την αρχή του χρόνου. Θα πρέπει να σημειώσω ότι και σε επίπεδο προϊόντων που διαχειριζόμαστε η πολιτική της διαχείρισης υπαγορεύεται από τα ίδια τα προϊόντα αλλά και οι συνεχείς εκροές κεφαλαίων μειώνουν τα περιθώρια ευελιξίας στην επενδυτική συμπεριφορά των θεσμικών διαχειριστών .

Με αυτά τα δεδομένα πως θα διαμορφωθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σας;

Σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και της χρηματιστηριακής νευρικότητας η διαφοροποίηση θα προέλθει από την λειτουργία προϊόντων ειδικού τύπου που στοχεύουν είτε σε μια συγκεκριμένη απόδοση βραχυπρόθεσμα είτε παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας στο υπενδεδυμένο κεφάλαιο.

Το γεγονός ότι έχει συρρικνωθεί το συνολικό ενεργητικό της αγοράς- από τα τέλη του 2006 μέχρι και σήμερα υποχώρησε κατά περίπου 10 δισ. ευρώ- σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό των υψηλών επιτοκίων για εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα δημιουργεί αφενός προβληματισμό και αφετέρου μπορεί να οδηγήσει σε μια επαναξιολόγηση των περιθωρίων συνεργιών μεταξύ των ΑΕΔΑΚ και της ακολουθούμενης στρατηγικής. Στρατηγικής σε επίπεδο διαχείρισης, προσφερομένων προϊόντων, σε πλήθος όσο και σε ποικιλία και σε επίπεδο δικτύων πωλήσεων.

Σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένες τις συνεχείς εξαγορές μεριδίων πως θα προσελκύσετε ξανά τους μικροεπενδυτές;

Ο έλληνας επενδυτής παραδοσιακά έχει δείξει  προτίμηση δυστυχώς σε συντηρητικά αμοιβαία κεφάλαια (ομολογιακά  ή διαχειρίσεως διαθεσίμων). Και λέω δυστυχώς γιατί μια επενδυτική στρατηγική πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και κατ’ επέκταση να χαρακτηρίζεται από την ανάληψη ενός μικρού ή μεγάλου βαθμού κινδύνου. Με άλλα λόγια από την διασπορά σε ποικίλες επιλογές και τύπους αμοιβαίων κεφαλαίων. Το τελευταίο 1,5 χρόνο η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων αναπόφευκτα επηρέασε τις αποδόσεις των ομολογιακών α/κ ενώ ταυτόχρονα οι υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις έστρεψαν το ενδιαφέρον σε βραχυπρόθεσμες επιλογές επηρεάζοντας αρνητικά τα υπό διαχείριση κεφάλαια των εταιρειών διαχείρισης. Η προσέλκυση των επενδυτών, που όλοι αναζητούμε, θα σημειωθεί μέσα από μια διαδικασία εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τις ποικίλες επιλογές που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια, για την δυνατότητα τοποθέτησης σε α/κ στοχευμένης απόδοσης και προστασίας κεφαλαίου, για τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τέλος με την διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου κινήτρων που θα ενθαρρύνει την συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω αποταμιευτικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών.

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ