Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Αύξηση επιτόκιων μέσα στο 2008. Συνέντευξη του κ.Πάνου Ρεμούνδου, Assistant Manager ALPHA BANK Global Markets Analysis Section / Financial Markets - Group Planning Division

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν εντός του 2008, εκτιμά ο assistant manager του Τμήματος Ανάλυσης Διεθνών Αγορών της Alpha Bank, κ. Πάνος Ρεμούνδος, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η πρόβλεψη για τον χρόνο ολοκλήρωσης της πιστωτικής κρίσης είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Συνέντευξη στον Γιώργο Κωστούλα

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ την περασμένη εβδομάδα, με τις οποίες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ τον Ιούλιο, προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, καθώς έδειξαν ότι ενδεχομένως ανοίγει νέος κύκλος αύξησης του κόστους δανεισμού.

Ο κ. Ρεμούνδος επισημαίνει ότι η «η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη, παρά τη διατήρηση της πιστωτικής κρίσης και τη χειροτέρευση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της ευρωζώνης, να προχωρήσει στη σύσκεψη του Ιουλίου-με καθυστέρηση περίπου 3 τριμήνων- στη σχεδιαζόμενη αρχικά για τον Σεπτέμβριο του 2007, αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο 4,25%, η οποία φημολογείται ότι απετράπη την τελευταία στιγμή λόγω της οξύνσεως της πιστωτικής αναταραχής».

Μία νέα αύξηση έως το τέλος του έτους δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί: «Το πιθανότερο σενάριο»εξηγεί « για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους θέλει την ΕΚΤ να διατηρεί αυστηρή νομισματική στάση προκειμένου να τιθασευθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και να διασφαλισθεί η σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού προς το επιθυμητό επίπεδο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Η πιστωτική κρίση έχει οδηγήσει το επιτόκιο Euribor υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο του ευρώ (όπως άλλωστε συμβαίνει και στις ΗΠΑ). Καθώς μάλιστα, τα περισσότερα δάνεια βασίζονται πλέον στο Euribor, οι δανειολήπτες ανησυχούν για νέα αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο κ. Ρεμούνδος αναφέρει ότι «η διατήρηση της ανησυχίας για την εξέλιξη της πιστωτικής κρίσεως σε συνδυασμό με την αυστηρή νομισματική στάση της ΕΚΤ, συνηγορούν για τη διατήρηση των διατραπεζικών επιτοκίων σε επίπεδο υψηλότερο του επιτοκίου αναφοράς».

Ωστόσο, προσθέτει ότι με «τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής αναταραχής» η  διαφορά του Euribor έναντι του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί.

Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η «πιστωτική ασφυξία» θα συνεχισθεί καθ’ όλη της διάρκεια του 2008, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η ομαλότητα θα επιστρέψει στις πιστωτικές αγορές το 2009.

«Η πρόβλεψη για τη χρονική στιγμή ολοκληρώσης της πιστωτικής κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένης της πολυσχιδούς διαστάσης της» υπογραμμίζει ο κ. Ρεμούνδος.

«Ωστόσο, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι έχει διανυθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σημαντική απόσταση για την ολοκλήρωσή της, ενώ τη διάθεση συγκρατημένης αισιοδοξίας ενισχύει το γεγονός ότι τόσο οι νομισματικές, όσο και οι εποπτικές αρχές, βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν πιθανές νέες εκφάνσεις της» προσθέτει.

Η αύξηση των επιτοκίων συνεπάγεται και οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες αναζητώντας ρευστότητα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις και κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις απογοητευτικές αποδόσεις που προσφέρουν άλλες μορφές επενδύσεων, όπως για παράδειγμα οι μετοχές, γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές, αν και τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια ίσως δεν διατηρηθούν για μακρύ χρονικό διάστημα.

«Ενδεχόμενη αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ είναι λογικό να επιφέρει τη γενικότερη ανοδική αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, η εξέλιξη ορισμένων επιτοκίων καταθέσεων , λ.χ. προθεσμίας, συνδέονται και με την πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων (Euribor) . Ωστόσο, το επίπεδο στο οποίο τα τελευταία διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες, έχει επηρεασθεί από το premium της χρηματοοικονομικής αναταραχής, το οποίο ενδέχεται σταδιακά να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα» λέει ο κ. Ρεμούνδος.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι υπογραμμίζει τον κίνδυνο του πληθωρισμού και οι αναλυτές μιλούν ανοικτά, πλέον, για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του έτους.

«Στην περίπτωση που διαφανούν ενδείξεις για σταδιακή ανάκαμψη των αναπτυξιακών ρυθμών στις ΗΠΑ στους επόμενους μήνες, θα επιτρέψουν στη Fed να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 0,50% στο 2,50% έως τα τέλη του έτους, προκειμένου οι πληθωριστικές πιέσεις να τεθούν αποτελεσματικότερα υπό έλεγχο» επισημαίνει ο κ. Ρεμούνδος.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων επηρεάζουν αναπόφευκτα την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το 2007 ήταν αναμφίβολα η «χρονιά του ευρώ», ενώ φέτος σημείωσε νέα υψηλά έναντι του πράσινου νομίσματος.

«Η εκτίμηση του Τμήματος Αναλύσεως Διεθνών Αγορών της Alpha Bank, συμπλέει με τη γενικότερη εκτίμηση που θέλει το μακροπρόθεσμο καθοδικό κύκλο του αμερικανικού νομίσματος να ολοκληρώνεται στο τρέχον έτος» αναφέρει ο κ. Ρεμούνδος.

Το Τμήμα Ανάλυσης της Alpha Bank προβλέπει «τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ευρωπαϊκού νομίσματος από τα τρέχοντα εξαιρετικά υπερτιμημένα επίπεδα, με στόχο το επίπεδο των 1,50 δολαρίων/ευρώ, κυρίως προς το τέλος του 2008».

«Προσωρινά», επισημαίνει, «η προοπτική αυξήσεως των επιτοκίων της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον παρέχει στήριξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Πολλοί δανειολήπτες έχουν στραφεί στα δάνεια με ελβετικό φράγκο και η διακύμανση της ισοτιμίας του έναντι του ευρώ, όπως και οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SNB) για τα επιτόκια, επηρεάζουν τους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και καταναλωτών.

«Το Τμήμα Αναλύσεως Διεθνών Αγορών, εκτιμά ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος ως προς το ευρώ, με στόχο την περιοχή των 1,58 ελβετικών φράγκων περί τα τέλη του έτους» σημειώνει ο κ. Ρεμούνδος, ο οποίος «βλέπει» ενδεχόμενη αύξηση του ελβετικού επιτοκίου αργότερα μέσα στο έτος.

«Όσον αφορά την εξέλιξη των ελβετικών επιτοκίων, θεωρούμε ότι η ανάγκη αναχαιτίσεως του εγχώριου πληθωρισμού ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του επιτοκίου-στόχου της SNB κατά 0,25% στο 3% μέχρι τα τέλη του 2008».

Η πιστωτική αναταραχή έχει ως αποτέλεσμα τις έντονες διακυμάνσεις σε όλες τις αγορές και οι επενδυτές αναζητούν τις τοποθετήσεις εκείνες που θα μπορούσαν στο μέλλον να αποδειχθούν ιδιαίτερα κερδοφόρες. Υπάρχουν, άραγε, επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά συναλλάγματος ή την αγορά ομολόγων; Ο κ. Ρεμούνδος εμφανίζεται επιφυλακτικός.

«Η προοπτική ενισχύσεως των πληθωριστικών πιέσεων διαμορφώνει συνθήκες υιοθετήσεως αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των ομολογιακών τιμών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η αναζήτηση θετικών τελικών αποδόσεων από επενδύσεις σε κρατικά χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου, είναι εξαιρετικά δύσκολη» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την αγορά συναλλάγματος, αφού τονίζει τους κινδύνους που υπάρχουν για ένα απλό επενδυτή και την ανάγκη διαχείρισης από επαγγελματίες, επισημαίνει ότι ευκαιρίες υπάρχουν στα νομίσματα των πλούσιων σε πλουτοπαραγωγικές πηγές χωρών που έχουν επωφεληφεί από τις αυξημένες χρηματοροές.

«Στην τρέχουσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων και από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, τοποθετήσεις σε επενδυτικά προϊόντα που εκμεταλλεύονται τις εξελίξεις αλλά και ενστερνίζονται τους κινδύνους  χωρών πλουσίων σε πλουτοπαραγωγικές πηγές  - λ.χ. Βραζιλία, Ρωσία , Νορβηγία - που έχουν επωφεληφεί από τις αυξημένες χρηματοροές, ενδεχομένως να συνιστούσαν μια ενδιαφέρουσα προοπτική σε ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο».

 

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ