Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Ευκαιρίες στο ΧΑ , που θα συνεχίζει να κινείται στη δίνη της κρίσης. Εκτιμήσεις και προτάσεις της Εθνικής Asset Management ΑΕΔΑΚ

Εκρηκτικό χαρακτηρίζει το μίγμα της κρίσης που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία και βυθίζει τα διεθνή χρηματιστήρια η Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ .Σε αυτό περιβάλλον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι λογικό να επηρεάζεται άμεσα , ενώ επιπρόσθετοι αρνητικοί παράγοντες , σύμφωνα με απόψεις των στελεχών της  ΑΕΔΑΚ, είναι το μέγεθος της αγοράς και ο προσανατολισμός των βασικών εταιρειών της προς τις αναδυόμενες περιφερειακές της χώρες. Ωστόσο εκτιμούν ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ευκαιρίες τοποθετήσεων .

Της Τζούλης Ν.Καλημέρη

Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια από τις σημαντικότερες κρίσεις στην ιστορία της ,σημειώνεται από την Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ,  μια κρίση που θα χαρακτηρισθεί σταθμός και είναι πολύ πιο επώδυνη από αυτές του τέλους του 20ου αιώνα(Ρωσία-ασιατικές τίγρεις –LTCM) και της αρχής του 21ου (dot.com). Θα μπορούσε μάλιστα να παραλληλισθεί -όχι να ταυτιστεί με την κρίση της δεκαετίας του 70 ( oil shock) .
 Τα συνθετικά της κρίσης συνοψίζονται σε :

1. Ανισορροπίες στην αγορά ακινήτων (κυρίως των ΗΠΑ)
2. Υπερβάλλουσα ρευστότητα( προερχόμενη από υπερβολική δανειακή μόχλευση), που διοχετεύθηκε στην αγορά σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
3. Μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης
4. Κατακόρυφη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων(ιδίως ενέργειας και τροφίμων)- Πληθωρισμός
5. Υψηλά επιτόκια/Ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών/Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Το μίγμα  μπορεί να χαρακτηρισθεί εκρηκτικό και να δικαιολογήσει την συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά το 1ο εξάμηνο του 2008.Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης είναι :

 • Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης. 
 • Η ανεργία σημειώνει άνοδο, ενώ οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες.
 • Μεγάλοι οικονομικοί κλάδοι όπως αυτοί των χρηματοοικονομικών εταιριών και των αυτοκινήτων πλήττονται σημαντικά ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης επάρκειας κεφαλαίων μετά τις κατ’εξακολούθηση διαγραφές υποαξιών και της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων αντίστοιχα.
 • Η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας ,των αγαθών διατροφής και των εμπορευμάτων, τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις και οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε αυξημένη επαγρύπνηση για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
 • Οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αυξηθεί. Ωστόσο η διατραπεζική αγορά είναι ήδη προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, πολύ αυξημένο κόστος δανεισμού, δυσκολεύοντας σημαντικά την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια (χρηματοπιστωτική ασφυξία), με αποτέλεσμα την εμφανή μείωση της πιστωτικής επέκτασης.
 • Οι καταναλωτικές συνήθειες (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ)φαίνεται ότι βρίσκονται σε διαδικασία διαρθρωτικής αλλαγής, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τελικά σε περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης.
 • Τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης , με την επιστροφή φόρων στους Αμερικάνους καταναλωτές εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν πρόσκαιρα και μόνο στην διατήρηση της κατανάλωσης. Με την συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των ακινήτων (ιδιωτικών και εμπορικών) και την απειλή στο διαθέσιμο εισόδημα από ανεργία- πληθωρισμό, είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι ρυθμοί κατανάλωσης για το σύνολο του έτους.
 • Σημαντική μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας των επιχειρήσεων καθώς λόγω του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δεν περνούν την πρωτογενή αύξηση του κόστους τους στις τελικές τιμές των αγαθών.
 • Επιπλέον, προσπαθώντας να περιορίσουν τις απώλειές τους , μειώνουν τα κεφαλαιουχικά τους έξοδα , περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες ανάπτυξης και διατήρησης της κερδοφορίας τους. 
 • Η αγορά κατοικίας συνεχίζει να δέχεται ισχυρή πίεση, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιρλανδία). Οι τιμές συνεχίζουν την εντυπωσιακή διόρθωσή τους. 
 • Τα επενδυτικά οχήματα των τραπεζών (SIVs) που έχουν επενδύσει σε σύνθετα προϊόντα βασισμένα στα στεγαστικά δάνεια ιδιαίτερα των ΗΠΑ, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και επηρεάζουν σημαντικά τις τράπεζες αναγκάζοντάς τις να διαγράφουν τις απομειώσεις της αξίας των εν λόγω επενδύσεων. 
 • Οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής και γενικά της παραγωγικής δραστηριότητας βρίσκονται σε επίπεδα που υποδηλώνουν συρρίκνωση της οικονομίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι και η Ιαπωνία με βάση τα τελευταία στοιχεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει οικονομική επιβράδυνση.
 • Οι αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως αυτές με υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλη εξάρτηση από τις τιμές των εμπορευμάτων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες και στην οικονομική τους δραστηριότητα.
 • Οι τράπεζες αυξάνουν τα κεφάλαιά τους με επιτυχία , προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διαγραφές και να ενισχύσουν την κεφαλαιουχική τους διάρθρωση.
 • Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αυξάνουν τα διαθέσιμά τους κεφάλαια και τα επανατοποθετούν στις κεφαλαιαγορές.
 • Νομοθετικές ρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα, στις ΗΠΑ κυρίως, για την ανακούφιση των δανειοληπτών από τις υποαξίες των στεγαστικών δανείων.
 • Τα Private Equity Funds συνεχίζουν να διαθέτουν πολύ μεγάλη ρευστότητα που μπορούν να διοχετεύσουν σε εξαγορές επιχειρήσεων.
 • Οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων βρίσκονται σε δελεαστικά επίπεδα, με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις κερδών για το2008.Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών προεξοφλείται μείωση κερδών τουλάχιστον κατά 25%.
 • Στην ελληνική αγορά, που έχει υποτιμηθεί περισσότερο από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, σημαντικό αρνητικό ρόλο έχει παίξει το μέγεθος της και ο προσανατολισμός βασικών επιχειρήσεων της προς τις αναδυόμενες περιφερειακές της χώρες που εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έχουν εμφανώς έτσι δημιουργηθεί σημαντικές ευκαιρίες τοποθετήσεων. Ωστόσο η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, όπως και από τις σχετικές αποτιμήσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Με αυτά τα δεδομένα τα στελέχη της Εθνικής Asset Management ΑΕΔΑΚ προτείνουν διαφορετικές συνθέσεις ενός  επενδυτικού «καλαθιού»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΙΚΤΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΤΑΘΜΙΣΗΜΕΓΙΣΤΗ ΣΤΑΘΜΙΣΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΙΣΗ
ΜΕΤΟΧΕΣ

30

80

30

ΟΜΟΛΟΓΑ106050
ΜΕΤΡΗΤΑ106020


ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΙΣΗ
ΕΛΛΑΔΑ5040
ΕΥΡΩΠΗ3040
Η.Π.Α2020

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ