Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Το 2010 θα είναι μια χρονιά δύσκολων επενδυτικών αποφάσεων για την θεσμική διαχείριση , υποστηρίζει ο κ. Άρης Ξενόφος , πρόεδρος της Ε.Θ.Ε. και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG ΑΕΔΑΚ.

 

Αφήνουμε το 2009 με τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές να εμφανίζουν αποδόσεις στην περιοχή του 20%-40%, τις αναπτυσσόμενες αγορές να προσφέρουν διπλάσιες αποδόσεις και το περιβάλλον των χαμηλών κεντρικών επιτοκίων  να συμβάλλει υποστηρικτικά στα καλά αυτά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα ακολούθησε από κοντά την θετική αυτή πορεία των αγορών χάνοντας ωστόσο ικανοποιητικό μέρος των κερδών το τελευταίο δίμηνο λόγω ενός αρνητικού κλίματος που σταδιακά διαμορφώθηκε από διεθνείς οίκους με αφορμή τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Το 2010 ξεκινά με τα μηνύματα των οικονομιών σε μακροοικονομικό επίπεδο να δίνουν έναν θετικό τόνο. Οι αρνητικοί μέχρι πρότινος ρυθμοί ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αντιστραφεί, οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώνονται, τα ποσοστά ανεργίας δείχνουν να σταθεροποιούνται, οι πωλήσεις κατοικιών και προϊόντων σταδιακά να ενισχύονται και οι προσδοκίες για θετικά εταιρικά αποτελέσματα να εδραιώνονται. Παράλληλα το περιβάλλον στην αγορά χρήματος να παραμένει υποστηρικτικό με τα διατραπεζικά επιτόκια να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, η ρευστότητα να στηρίζει την προοπτική ανάπτυξης και οι συνθήκες χρηματοδότησης να έχουν επανέλθει σχετικά κοντά, στα προ κρίσης επίπεδα.

Ωστόσο το 2010 εκτιμάται να είναι ένα δύσκολο έτος για την Ελληνική κεφαλαιαγορά με σημαντική αβεβαιότητα η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική διακύμανση  των τιμών. Επιπρόσθετα οι διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες της Ελληνική οικονομίας που έχουν οδηγήσει σε επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας και σε χρόνια προβλήματα που αναζητούν άμεσες παρεμβάσεις πρόκειται να προσδώσουν μια επιπρόσθετη πτυχή αβεβαιότητας.

Θετικές επιπτώσεις δύνανται να υπάρξουν από την θετική πορεία των διεθνών αγορών, που εκτιμάται να χαρακτηρίσει το 2010, ενώ ουσιαστική θετική έκπληξη θα υπάρξει στο βαθμό, που η κυβερνητική πολιτική πείσει, όσον αφορά την αποφασιστικότητα των παρεμβάσεων της και την αμεσότητα στο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρεί. 

Όσον αφορά την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων και γενικότερα την θεσμική διαχείριση θα έλεγα καταρχήν ότι το 2010, θα είναι μια χρονιά δύσκολων επενδυτικών αποφάσεων, μια χρονιά προκλήσεων για ένα θετικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια κατά την διάρκεια του 2009 πέτυχαν, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες ρευστότητας που επικράτησαν στην Ελληνική αγορά, να ανατρέψουν την πτωτική πορεία του ενεργητικού τους αγγίζοντας τα € 11 δις (+5,2%) και δίνοντας πολύ καλά κέρδη στους επενδυτές που τα εμπιστεύτηκαν. Κέρδη που υπερέβησαν το +50% στην περίπτωση των μετοχικών α/κ και το +10% των πιο συντηρητικών ομολογιακών επιλογών.

Για το 2010 εκτιμώ ότι το συνολικό ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων θα υπερβεί τα € 12 δις ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των κεφαλαίων υπό την διαχείριση των Ελλήνων Θεσμικών  στα € 17 δις περίπου.

 

 

 

 

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ