Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

To 2010 θα είναι μια πολύ απαιτητική χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο , επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σμυρλής , επικεφαλής του τμήματος Θεσμικών Επενδυτών της Solidus A.E.Π.Ε.Υ.. Το χρηματιστήριο θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις ξένες αγορές , παρουσιάζοντας σημαντικές διακυμάνσεις, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην ενέργεια , την τεχνολογία και στις εταιρείες με καλή μερισματική απόδοση.

 

 

Συνέντευξη στην Τζούλη Ν.Καλημέρη

 

Πώς διαμορφώνεται το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η ελληνική αγορά βιώνει μια πολύ σημαντική κρίση, καθώς το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας  έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος .Το τελευταίο διάστημα μια σειρά από δημοσιεύματα σε μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και δηλώσεις οικονομικών στελεχών αναφέρονται στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας , στην έξοδο από το ευρώ ή στην δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά είναι υπερβολικά. Η ελληνική όμως αγορά επηρεάζεται από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Ποιά είναι η εκτίμηση σας για την πορεία της αγοράς;

Πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις όσον αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της και θα υπάρξουν πιο δίκαιες αναλύσεις σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό θα βελτιώσει το spread  και το κλίμα που είναι ήδη αρνητικό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως υποψήφια χώρα για χρεοκοπία, όταν το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ξεπερνά τα 235 δισ.ευρώ, η αξία των ακινήτων του Δημοσίου τα 300 δισ. ευρώ,σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η αγορά ακινήτων είναι πολύ ανθεκτική, χωρίς πτώση τιμών, που υπερκαλύπτουν τα δάνεια και φυσικά είναι μια χώρα μέλος της ευρωζώνης. Όλα αυτά προέρχονται από τις κερδοσκοπικές κινήσεις των ξένων funds . Θετική εξέλιξη είναι και η πρόσφατη ολοκλήρωση της κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετών ομολόγων που υπερκαλύφθηκε.
Το 2010 πιστεύω  θα είναι μια απαιτητική χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση και στις εταιρείες που θα προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις , ενώ θα υπάρξουν σημαντικές διακυμάνσεις.Η ελληνική αγορά θα συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό να επηρεάζεται από τις ξένες αγορές και κυρίως την αγορά των Η.Π.Α., που ήδη έχουν βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών και γι΄ αυτό μπορεί να δούμε και την διόρθωση στο άμεσο διάστημα.

Πώς να διαμορφώσει λοιπόν ένας επενδυτής το χαρτοφυλάκιο του;

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο πλουραλιστές στις επιλογές τους και να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους και στις διεθνείς αγορές. Στην ελληνική αγορά ο κλάδος της ενέργειας και της τεχνολογίας , καθώς και οι εταιρείες με μερισματικές αποδόσεις μπορεί να αποτελέσουν επενδυτική επιλογή .Στον τραπεζικό κλάδο οι επενδυτές εκτιμώ ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν με πιο αυστηρά κριτήρια .

Ποιά είναι η στάση που θα κρατήσουν οι έλληνες θεσμικοί επενδυτές;

Τα τελευταία χρόνια τον τόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο τον δίνουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η επιρροή των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών. Η ελληνική θεσμική διαχείριση ενώ είναι ικανή και πετυχαίνει ικανοποιητικές αποδόσεις δεν επιβραβεύεται με εισροές από τους επενδύτες, καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα από την πολιτεία, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά για διακράτηση μεριδίων.  Παλαιότερα η αύξηση της παρουσίας  των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η επιθυμητή , τώρα είναι η ενίσχυση των ελλήνων θεσμικών .

 

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ