Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κωνσταντίνος Βέργος , Πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών : "Eίναι ευκολότερο να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά να επιτευχθεί διπλασιασμός των εισπραχθέντων φόρων"Την άποψη πως είναι ευκολότερο να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά να επιτευχθεί διπλασιασμός των εισπραχθέντων φόρων, εκφράζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών κ. Κωνσταντίνος Βέργος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του in.gr, υποστηρίζει ότι υπήρξε ολιγωρία από την πολιτεία στην δυνατότητα διαπλάτυνσης του χρόνου εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, εκτιμά πως οι πωλήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων θα μειωθούν κατά 20% το 2010 και επισημαίνει ότι η κατάσταση των τραπεζών είναι καλύτερη από εκείνη που υπήρχε προ ολίγων μηνών.

 

Συνέντευξη στον Θανάση Κουκάκη

 


Ελληνικό χρηματιστήριο. Πως θα κινηθεί στο προσεχές διάστημα; Θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση ;

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει την δυνατότητα να κινηθεί ανοδικά στο επόμενο διάστημα. Οι βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πορεία του σχετίζονται με τις προοπτικές των μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων, κυρίως στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί μία προσεκτική πολιτική ενίσχυσης της οικονομίας και των εταιριών που αρχίζει να φέρνει καρπούς και πλέον επιτρέπει καλή ανάπτυξη των εταιρικών κερδών και μείωση των κινδύνων. Η μεταβλητότητα των ξένων αγορών έχει μειωθεί κατά 70% μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο, κάτι που ευνοεί την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αγορές ομολόγων. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, επομένως, θα μπορούσαν να κυμανθούν σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που θα έχει ευεργετικές συνέπειες   στις τιμές μετοχών των ελληνικών τραπεζών, και συνεπακόλουθα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Πως θα εξελιχθεί η κερδοφορία των εισηγμένων το 2010; Ποιοι παράγοντες θα την επηρεάσουν;

Οι προοπτικές εταιριών με εγχώρια κυρίως δραστηριότητα είναι αρκετά περιορισμένες, κάτι που δεν προμηνύει τίποτα καλό για την χρηματιστηριακή πορεία των μετοχών τους. Οι πωλήσεις τους, εφόσον διατηρηθεί η παρούσα περιοριστική πολιτική στην οικονομία, αναμένεται να μειωθούν κατά 20% περίπου στην επόμενη διετία, και τα κέρδη τους θα μειωθούν επίσης, παρά την μείωση του κόστους που επιτυγχάνουν μέσω μειώσεων μισθών. Όμως οι εταιρίες με εξαγωγική ή διεθνή δραστηριότητα θα έχουν αυξητικά μεγέθη, αυξημένες πωλήσεις και κέρδη, κάτι που επιτρέπει σημαντική χρηματιστηριακή ανατίμηση, καθώς υπέστησαν υποαπόδοση έναντι ισοδύναμων εταιριών στο προηγούμενο διάστημα.

Πως εκτιμάτε την κατάσταση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και ποιες οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα ;

Η κατάσταση των τραπεζών είναι καλύτερη από εκείνη που υπήρχε προ ολίγων μηνών. Οι αυξήσεις κεφαλαίου θωρακίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας. Όμως υπήρξε ολιγωρία από την πολιτεία στην δυνατότητα διαπλάτυνσης του χρόνου εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, η οποία κακώς δεν πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι,  κάτι που μπορεί να το “πληρώσει” περαιτέρω ο τραπεζικός τομέας, με αναθέρμανση αρνητικών φημολογιών κάποια στιγμή στο μέλλον.

Κατά πόσο η υποβαθμισμένη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επηρεάζει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών;

Η υποβαθμισμένη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, αλλά η βελτίωσή της απαιτεί αναδιάρθρωση χρέους. Επειδή το 50% του δημοσίου χρέους λήγει στα επόμενα πέντε έτη, η δυνατότητα της χώρας να το αποπληρώσει χωρίς να το αναδιαρθρώσει είναι φυσικά μικρή. Είναι ευκολότερο και εξυπνότερο να γίνει αναδιάρθρωση χρέους που να οδηγήσει σε μείωση των ετήσιων υποχρεώσεων κατά 50%, παρά να επιτευχθεί διπλασιασμός των εισπραχθέντων φόρων. Η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με έκδοση εικοσαετών ομολόγων, κάτι που θα μείωνε σημαντικά τα επιτόκια, διότι τα επιτόκια είναι απλή συνάρτηση της σχέσης εσόδων και άμεσων μηνιαίων πληρωμών υποχρεώσεων του κράτους. Είναι φυσικό ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα υψηλών επιτοκίων δανεισμού του κράτους (αυτή τη στιγμή τα επιτόκια πολυετών ομολόγων διαμορφώνονται σε επίπεδα 8% - 9%) ο τραπεζικός τομέας θα λειτουργήσει με δυσκολία και η κερδοφορία των τραπεζών από την εγχώρια δραστηριότητα θα είναι περιορισμένη.

 

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ