Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Ποδοσφαιριστές, προπονητές, περίπτερα, ταξί, εταιρείες leasing, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, δικηγόροι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, Δήμαρχοι και Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, οι μεγάλοι χαμένοι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Κερδισμένοι οι ορκωτοί λογιστές και οι φοροτεχνικοί .

 

Οι επιβαρύνσεις ή οι ελαφρύνσεις που φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, η δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών και η φορολογία στα ακίνητα, αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Ωστόσο, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών φέρνει πιο κοντά στην Εφορία επαγγελματικούς κλάδους και υπηρεσίες που μέχρι σήμερα έχαιραν άλλης μεταχείρισης.

Οι χαμένοι

-Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης φορολογούνται πρόσθετα τα εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ, οι αμοιβές όσων εκλέγονται στη τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.

-Με τον λογιστικό προσδιορισμό βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχή ς υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων Ταξί, Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, Λεωφορείων ΚΤΕΛ, Ενοικιαζομένων Δωματίων , Κάμπινγκ, Αρχιτεκτόνων, Λιανοπωλητών, Πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, Βενζινάδικων, Περιπτέρων, κ.α. Όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών

-Με την φορολόγηση εξωχώριων εταιρειών ακινήτων (offshore) αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης ακινήτων στην ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών από 3% σε 10% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου. Η ρύθμιση αυτή πλήττει ιδιαίτερα εφοπλιστικές επιχειρήσεις.

-Η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας θα φορολογείται πλέον όπως και η περιουσία των άλλων ιδρυμάτων κοινωφελούς σκοπού. Ομοίως θα φορολογούνται και τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών.

-Προβλέπεται η επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηρι ότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται, όπως οι δικηγόροι.

-Επειδή οι επιτηδευματίες αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα στο όνομα των εταιρειών τους για να μην τα εμφανίζουν στις προσωπικές δηλώσεις τους θα προβλεφθεί ότι το κόστος κυκλοφορίας, συντήρησης και τα μισθώματα που καταβάλλονται όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία της εταιρείας αποτελούν εισόδημα του χρήστη. Η απόφαση αυτή πλήττει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες leasing αυτοκίνητων.

-Από την  φορολόγηση των bonus στις τράπεζες με συντελεστή 90% οι θιγόμενοι είναι τα golden boys. Ωστόσο, ήδη από το 2008 δεν διανέμονται bonus στα στελέχη των εγχώριων τραπεζών.
Εξετάζεται η αναμόρφωση και ενοποίηση των περισσότερων φόρων ακίνητης περιουσίας και η απόδοσή τους ως έσοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του προγράμματος Καλλικράτης.

-Το υπουργείο Οικονομικών εντός έξι μηνών συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων Α.Φ.Μ. Στο περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίν ητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, και εταιρικών μεριδίων.

Οι κερδισμένοι

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές ορκωτοί ελεγκτές και πιστοποιημένα γραφεία λογιστών ή φοροτεχνικών, θα βεβαιώνουν τη φορολογική υποχρέωση της επιχείρησης. Με βάση σχετικό πιστοποιητικό η εταιρία θα καταβάλει το βεβαιωθέντα φόρο και θα θεωρείται κατ' αρχήν φορολογικά ενήμερη. Η εφορία με βάση το σύστημα στοχευμένων ελέγχων θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους οι οποίοι εφόσον αναδείξουν φοροδιαφυγή θα επιφέρουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις ελεγκτικές εταιρίες.


 

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ [762,86] - - 1001;ΓΔ
FTSE 20 [2.004,63] - - 1000;FTSE 20
FTSE 40 [1.050,49] - - 1011;FTSE 40
FTSE 80 [2.205,50] - - 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ [847,11] - - 1016;FTSE ΤΡΑΠ