Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Αναδιάρθρωση χρέους : Η αντιπαράθεση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους

Τις τελευταίες εβδομάδες στον δημόσιο διάλογο για τα οικονομικά της Ελλάδας τέθηκε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της. Η διαπίστωση, που διατυπώθηκε στο Μνημόνιο, ότι στο τέλος της τριετίας ο λόγος Δημόσιου Χρέους προς ΑΕΠ θα αγγίξει το 150%, τροφοδότησε τις συζητήσεις. Η εξυπηρέτηση του απαιτεί μια σειρά πλεονασματικών προϋπολογισμών, την ώρα μάλιστα που το τριετές ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα έχει κατηγορηθεί ότι βυθίζει περαιτέρω την ελληνική οικονομία στην ύφεση. Επιπλέον, η αύξηση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων χαρακτηρίζει όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς έσπευσαν να ενισχύσουν με δημόσιο χρήμα τον χρηματοπιστωτικό τομέα που κλυδωνιζόταν στην πρόσφατη κρίση του 2008. Παρατηρείται μάλιστα το παράδοξο αυτοί που διασώθηκαν από τα δημόσια κεφάλαια να εγκαλούν τώρα τις χώρες για τα χρέη που δημιούργησαν. Την ίδια ώρα η τάση για την πορεία του δημόσιου χρέους διεθνώς είναι ανοδική, δημιουργώντας ανησυχία και αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.

της Τζούλης Ν.Καλημέρη

Μια σειρά λοιπόν  από διάσημους οικονομολόγους και αναλυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετικά κίνητρα, έθεσαν το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους ως την ενδεδειγμένη λύση για να απαλλαγεί η χώρα από ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος. Ορισμένες φορές  το σενάριο της αναδιάρθρωσης του χρέους  προχώρησε περαιτέρω  στην έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή. Την ίδια θέση της αναδιάρθρωσης  διατυπώνουν και στελέχη της Αριστεράς, ξεκινώντας μεν από την ίδια αφετηρία, πρεσβεύοντας όμως ότι η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να επιστραφεί και να αναδιανεμηθεί  στους έλληνες πολίτες.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, εκφράζουν η ελληνική κυβέρνηση, φορείς του τραπεζικού συστήματος και ευρωπαϊκοί θεσμικοί παράγοντες, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Πέρα όμως από τον εμφανή στόχο, την εκταμίευση των δόσεων, τον περιορισμό των ελλειμμάτων της και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία, κρύβεται μια αγωνία για το τραπεζικό σύστημα και την εξάπλωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η δήλωση του αρμόδιου για Επιτρόπου κ.Όλι Ρεν, ο οποίος έσπευσε να αποκλείσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προχωρώντας ακόμα ένα βήμα , καθώς «κάτι τέτοιο θα προκαλούσε δυσμενείς και αλυσιδωτές επιπτώσεις σ' όλη την ευρωζώνη». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε μια υποθετική αναδιάρθρωση χρέους θα υπάρξουν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς τα ομόλογα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του ενεργητικού τους. Τα χρησιμοποιούν για να αντλήσουν ρευστότητα αλλά για να διαμορφώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Οι όποιες ζημιές λοιπόν θα δοκιμάσουν την αντοχή τους και εν γένει του τραπεζικού συστήματος. Το σενάριο μάλιστα αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, θα δοκιμαστεί και στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Για τους εκφραστές τη μη αναδιάρθρωσης,  προέχει η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο επιπλέον θα βελτιώσει και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και θα την βοηθήσει να βγει, όπως εκτιμούν, με καλύτερους όρους στις αγορές για να καλύψει τις μελλοντικές δανειακές ανάγκες της. Και να διαχειριστεί καλύτερα το χρέος της. Είτε χρησιμοποιώντας μια πιο διαδεδομένη πρακτική, της αντικατάστασης βραχυχρόνιων ομολόγων με  μακροχρόνια ( επιμήκυνση χρέους) .Είτε να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τους δανειστές της , είτε να ενταχθεί σε μια ευρωπαϊκή λύση διαχείρισης χρέους, είτε να σημειώσει ανάπτυξη.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ίσως κάτοχος ελληνικών ομολόγων, η συγκέντρωση των οποίων σε ένα φορέα με την δική της θεσμική ισχύ, δίνει ένα μαξιλάρι πρόσκαιρης προστασίας αφενός και αφετέρου επιτρέπει μια πιο κεντρική –και ενδεχομένως ευρωπαϊκή- διαχείριση του ελληνικού χρέους στο μέλλον.
 
Στη μέση όμως όλων βρίσκεται ο έλληνας πολίτης. Όντας αντιμέτωπος με τις οικονομικές δυσκολίες, την αβεβαιότητα και την αποδόμηση των δικαιωμάτων του,  προσπαθεί να καταλάβει έναν ακόμα καινούριο οικονομικό όρο, που φαντάζει ακόμα πιο απειλητικός από τα spreads των προηγούμενων μηνών, καθώς σε πολλούς συνδυάζεται με την χρεοκοπία της χώρας.


Τι είναι η αναδιάρθρωση χρέους

Η αναδιαπραγμάτευση ή αναδιάρθρωση χρέους που είναι ο πιο δόκιμος οικονομικός όρος  αναφέρεται στην αλλαγή του χρόνου αποπληρωμής και του ποσού που θα πληρώσει ο οφειλέτης. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να αναδιαρθρωθεί το χρέος, χωρίζονται όμως σε τρεις βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι η μονομερής χρεοκοπία, όπου ο οφειλέτης ανακοινώνει την αδυναμία του να συνεχίσει πληρωμές στους δανειστές του. Η δεύτερη είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρόνο ή το ποσό που θα πληρώσει ο οφειλέτης. Περιλαμβάνει διάφορες μορφές συμφωνίας μεταξύ οφειλέτη και δανειστών. Για παράδειγμα, ένα τμήμα του ή όλο μπορεί να μετατεθεί στο μέλλον (επιμήκυνση χρέους) και να αλλάξουν οι όροι αποπληρωμής του, σε ένα μέρος ή στο σύνολο του δανείου. Ένας άλλος τρόπος είναι η παραγραφή χρέους. Ο οφειλέτης έρχεται σε συμφωνία με τους δανειστές του ότι θα αποπληρώσει ένα ποσοστό της οφειλής. Η τρίτη κατηγορία  είναι η αναδιάρθρωση μέσω της αγοράς ομολόγων,με την ανταλλαγή ή εξαγορά βραχυχρόνιων ομολόγων με πιο μακροπρόθεσμα ή με πιο εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Η αναδιάρθρωση βέβαια  δεν είναι ο μόνος τρόπος , το μοναδικό εργαλείο για τη μείωση του δημόσιου χρέους .Θεωρητικά ένα οικονομικό επιτελείο μπορεί να ελαφρύνει τα βάρη από το χρέος με τους ακόλουθους τρόπους :

• Η ανάπτυξη της οικονομίας,που επιτρέπει την καλύτερη εξυπηρέτηση των δανειακών και βελτιώνει το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
• Η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων έναντι των δημοσίων δαπανών.
• Ο πληθωρισμός, ο οποίος τρώει τις τιμές των ομολόγων.
• Η αναδιάρθρωση του χρέους

Οι απόψεις των ειδικών για την αναδιάρθρωση του χρέους


Γιατί την θέτουν οι ξένοι οικονομολόγοι


Τα υπέρ και τα κατά της αναδιάρθρωσης

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ 734,52 -14,71 -1,96% 1001;ΓΔ
FTSE 20 1.940,51 -34,88 -1,77% 1000;FTSE 20
FTSE 40 994,56 -15,96 -1,58% 1011;FTSE 40
FTSE 80 2.157,60 -35,65 -1,63% 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ 736,50 -38,93 -5,02% 1016;FTSE ΤΡΑΠ
Μεγαλύτερη Ανοδος
Μετοχή Τιμή Διαφ. (%) Γραφ.
ΠΑΙΡ 0,4860 0,1120 29,95% 129;ΠΑΙΡ
ΑΝΕΠΟ 0,1240 0,0200 19,23% 80;ΑΝΕΠΟ
ΠΑΣΑΛ 0,0840 0,0130 18,31% 466;ΠΑΣΑΛ
ΑΘΗΝΑ 0,8500 0,1310 18,22% 48;ΑΘΗΝΑ
ΙΝΚΑΤΔ 1,0200 0,1130 12,46% 528;ΙΝΚΑΤΔ
Μεγαλύτερη Πτώση
Μετοχή Τιμή Διαφ. (%) Γραφ.
ΒΑΡΝΗ 0,1920 -0,0480 -20,00% 340;ΒΑΡΝΗ
ΑΝΕΚ 0,0670 -0,0130 -16,25% 82;ΑΝΕΚ
ΛΑΒΙ 0,0940 -0,0130 -12,15% 166;ΛΑΒΙ
ΣΠΙ 0,1350 -0,0150 -10,00% 351;ΣΠΙ
ΦΟΥΝΤΛ 0,4410 -0,0480 -9,82% 471;ΦΟΥΝΤΛ