Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 Επικοινωνία | Πληροφορίες
Δεδομένα με 15 λεπτά καθυστέρηση
in.gr  >>  Οικονομία  >>  Είδηση
iPhone
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας με email

Αναδιάρθρωση χρέους :Γιατί την θέτουν οι ξένοι οικονομολόγοι

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε με πιο εμφανή και επιτακτικό τρόπο κυρίως από το εξωτερικό. Γιατί απασχόλησε τόσο πολύ τους ξένους οικονομολόγους, αναλυτές και επενδυτές; Ποια είναι τα κίνητρά τους;


«Στην παρούσα συγκυρία», επισημαίνει ο κ. Σταύρος Β. Θωμαδάκης, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και πρώην πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «τίθεται από πολλούς οικονομολόγους, κυρίως από τον αγγλοσαξονικό χώρο, ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς εκτιμούν ότι η  οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι βιώσιμη. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια χρόνια και πάγια δυσπιστία για το ευρώ στο Αγγλοσαξονικό χώρο. Η δυσπιστία αυτή κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία  συνάδει συναισθηματικά και ψυχολογικά με την διατήρηση της νομισματικής της ανεξαρτησίας. Οι αμερικανοί οικονομολόγοι από την πλευρά τους εκφράζουν απόψεις από την οπτική γωνία ενός Αμερικάνικου Συντάγματος που είναι μεν ομοσπονδιακό αλλά όπου είναι αδιανόητος ο διαχωρισμός της νομισματικής από την δημοσιονομική εξουσία. Οι απόψεις είναι σεβαστές όμως πρέπει  να τις εκτιμούμε κριτικά και κυρίως να ανακαλύπτουμε τις απλουστευτικές παραδοχές που συχνά υποκρύπτουν.  Λένε αρκετοί από αυτούς, λόγου χάριν, ότι συμφέρει την Ελλάδα να φύγει από το Ευρώ και να κάνει υποτίμηση.  Για μας όμως η έξοδος από το Ευρώ θα είναι μία πελώρια θεσμολογική και πολιτική ανατροπή, όχι μία απλή υποτίμηση.
Το διακύβευμα που λέγεται Ευρώ, είναι διακύβευμα ειρήνης,  σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δεν μπορούμε εύκολα να το απεμπολήσουμε, αφού το κατακτήσαμε με πολλούς κόπους. Αξίζει να κάνουμε ότι μπορούμε να το διατηρήσουμε. Προφανώς στην  Ε.Ε. υπάρχει έλλειψη θεσμών για τις χώρες που έχουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών και δεν προβλέπονται μηχανισμοί και θεσμοί στην περίπτωση μιας χώρας που αποκτά υπερβολικό δημόσιο χρέος. Η πραγματική πρόκληση για την Ευρώπη είναι λοιπόν όχι η διάλυση ή ο τεμαχισμός της νομισματικής ένωσης αλλά η θεσμική της ολοκλήρωση με δημοσιονομικές εξουσίες.»

«Η αναδιάρθρωση του χρέους» υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ.Γιάνης Βαρουφάκης,  καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  «τέθηκε από διαφορετικές πλευρές που είχαν τα δικά τους κίνητρα.  Κοινός τόπος βέβαια είναι το δυσθεώρητο ύψος στο οποίο αναρριχήθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Κατά μία άποψη, η δυναμική του χρέους σε σχέση με την δυναμική της ελληνικής οικονομίας  (και συγκεκριμένα του ΑΕΠ) δύσκολα θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, συνεπώς είναι ορατή η αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από διαφορετικούς σχολιαστές για διαφορετικούς λόγους. Πράγματι υπάρχουν κύκλοι που έχουν 'επενδύσει' σε στοιχήματα (τα γνωστά CDS) σε μια ελληνική στάση πληρωμών και που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν τα στοιχήματα αυτά. Υπάρχουν ακόμα κύκλοι σχολιαστών, χωρίς προσωπικό οικονομικό συμφέρον, οι οποίοι έχουν διαφωνήσει εξ αρχής με την οικοδόμηση του ευρώ και για αυτό τάχθηκαν εναντίον της συμμετοχής της χώρας τους (π.χ. Βρετανοί συντηρητικοί αλλά και Ευρωπαίοι αριστεροί) στο ευρώ. Αρκετοί από αυτούς νιώθουν μια δικαίωση από την κρίση στο ευρώ και οι πιο κακεντρεχείς από αυτούς χαίρονται που βλέπουν την δυσκολία της Ελλάδας αυτή την περίοδο - την ερμηνεύουν ως δικαίωση της θέσης τους. Και για αυτούς μια στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν συμβατή με την προσωπική τους δικαίωση.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όποια σκέψη γίνεται για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι εκ του πονηρού. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι η γενίκευση είναι η αρχή του ολοκληρωτισμού και του σκοταδισμού. Ακούω κάποιους να αναφέρονται απαξιωτικά σε σκέψεις σαν τις δικές μου λέγοντας ότι αντανακλούν την αγγλοσαξονική σχολή ή το αγγλοσαξονικό τύπο. Να σας θυμίσω ότι αγγλοσάξονας ήταν ο Keynes αγγλοσάξονας ήταν και Friedman - γερμανίδα η Merkel γερμανός και ο Marx. Και; Αυτό που έχει σημασία είναι να κρίνεται ο καθένας μας από αυτά που λέει.
Πάρτε για παράδειγμα απτό και σύγχρονο τους Financial Times. Στις σελίδες της θα βρείτε τόσο άρθρα του Jeffrey Sachs (ο οποίος είναι πολύ κοντά στο κατεστημένο πνεύμα  της Ευρωζώνης) και του Wolfgang Munchau (ο οποίος στέκεται πολύ κριτικά απέναντι στην καθεστηκυία άποψη των Βρυξελλών). Η εφημερίδα έχει πάντα μια πιο στοχευμένη σχέση με την πραγματική οικονομία και σύνδεση με το βρετανικό βιομηχανικό κεφάλαιο ενώ παράλληλα σε πολλά άρθρα του εκφράζεται η αντίθετη άποψη που εκφράζει περισσότερο το City του Λονδίνου. Στην αρχή μάλιστα της εισόδου του ευρώ κράτησε μια πιο θετική στάση απέναντι στο ενιαίο νόμισμα, καθώς εκτιμούσε ότι τα χαμηλά επιτόκια του θα ευνοούσαν τη βιομηχανία. Όταν εμπεδώθηκαν οι μηχανισμοί του ευρώ, η κριτική που ασκούσε η εφημερίδα  σε κάποιες της σελίδες δεν διέφερε από την κριτική που άρθρωνε η αριστερά. Σε άλλες όμως σελίδες, ήταν διθυραμβική. Όταν λοιπόν ακούω να μιλάνε για την 'γραμμή' που δίνει η Financial Times καταλαβαίνω ότι οι ομιλούντες δεν την έχουν διαβάσει προσεκτικά. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να κρίνουμε τα επιχειρήματα και όχι τις ετικέτες»

Στη σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων και χειρισμών της κρίσης εντοπίζει ο κ.Σπύρος Λαπατσιώρας, Λέκτορας Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών -Πανεπιστήμιο Κρήτης , την διατύπωση απόψεων για την αναδιάρθρωση του χρέους .«Το κύριο ζήτημα » λέει χαρακτηριστικά «είναι το δίλημμα που είχε τεθεί σε παλαιότερη σύνοδο των G20 και αφορούσε τις κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης του 2008. Η μια πλευρά που εκφράζεται κατά κύριο λόγο από τις Η.Π.Α και δευτερευόντως από την Κίνα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενεργή δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή στην αύξηση των δημοσίων δαπανών με μέλημα να μην αυξηθεί η ανεργία (ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το πακέτο των 1 τρισ. δολαρίων της κινεζικής κυβέρνησης).
Στον αντίποδα, η ευρωπαϊκή πλευρά, προσηλωμένη στη νεοφιλελεύθερη πειθαρχία, απέρριψε την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να επιταχυνθούν τα προγράμματα της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και της ελαστικοποίησης της εργασίας. Πρόκειται σε οικονομικούς όρους για μια νεοκλασική προσέγγιση που θεωρεί ότι η ύφεση αυξάνει την ανεργία, που με τη σειρά της ασκεί πίεση στο επίπεδο των μισθών, υποσκάπτει την ισχύ των εργαζομένων με συνέπεια παραμένοντας σταθερό το επίπεδο κερδοφορίας  των επιχειρήσεων να μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση τιμών και έχοντας καλύτερες τιμές να είναι πιο ανταγωνιστικές διεθνώς ώστε να ξαναρχίζει ο ενάρετος κύκλος της ανάπτυξης.

Η πολιτική αυτή, εκτός από κοινωνικά άδικη, εφόσον ανατρέπει επί τα χείρω τους όρους ζωής των κοινωνιών, είναι και υφεσιακή με αποτέλεσμα να αυξάνει το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ. Οι ίδιες οι αγορές λοιπόν, με αυτή τη διαπίστωση δεδομένη, αμφισβητούν την δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον καθώς και την επιτυχία αυτών των πολιτικών και πλέον η επόμενη διαπίστωση ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. θέτουν σε αναταραχή το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακούγεται αρκετά πειστική.

Μια δεύτερη διάσταση, που πρέπει να πάρουμε υπόψη μας είναι ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ρίχνουν την ισοτιμία του ευρώ, δημιουργώντας μεγάλες διακυμάνσεις στην διεθνή αγορά συναλλάγματος και πλέον θέτουν και ερωτήματα σχετικά με τις πιθανότητες σύγκρουσης σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών.»

Τζούλη Ν.Καλημέρη

Αναδιάρθρωση χρέους : Κύριο άρθρο

Newsroom ΔΟΛ
 
Οι μετοχές μου Ρυθμίσεις »
Δεν έχετε προσθέσει μετοχές στo κουτί
"Οι μετοχές μου".
Δείκτες ΧΑ
Δείκτης Μον. Διαφ. (%) Γραφ.
ΓΔ 734,52 -14,71 -1,96% 1001;ΓΔ
FTSE 20 1.940,51 -34,88 -1,77% 1000;FTSE 20
FTSE 40 994,56 -15,96 -1,58% 1011;FTSE 40
FTSE 80 2.157,60 -35,65 -1,63% 1022;FTSE 80
FTSE ΤΡΑΠ 736,50 -38,93 -5,02% 1016;FTSE ΤΡΑΠ
Μεγαλύτερη Ανοδος
Μετοχή Τιμή Διαφ. (%) Γραφ.
ΠΑΙΡ 0,4860 0,1120 29,95% 129;ΠΑΙΡ
ΑΝΕΠΟ 0,1240 0,0200 19,23% 80;ΑΝΕΠΟ
ΠΑΣΑΛ 0,0840 0,0130 18,31% 466;ΠΑΣΑΛ
ΑΘΗΝΑ 0,8500 0,1310 18,22% 48;ΑΘΗΝΑ
ΙΝΚΑΤΔ 1,0200 0,1130 12,46% 528;ΙΝΚΑΤΔ
Μεγαλύτερη Πτώση
Μετοχή Τιμή Διαφ. (%) Γραφ.
ΒΑΡΝΗ 0,1920 -0,0480 -20,00% 340;ΒΑΡΝΗ
ΑΝΕΚ 0,0670 -0,0130 -16,25% 82;ΑΝΕΚ
ΛΑΒΙ 0,0940 -0,0130 -12,15% 166;ΛΑΒΙ
ΣΠΙ 0,1350 -0,0150 -10,00% 351;ΣΠΙ
ΦΟΥΝΤΛ 0,4410 -0,0480 -9,82% 471;ΦΟΥΝΤΛ